Gebelikte Kaç Kilo Alınmalıdır?

Gebelikte Kaç Kilo Alınmalıdır?

GEBELİK SÜRECİNDE NE KADAR KİLO ALINMALIDIR?

   Sağlıklı bir gebelik için gebeliğinizin ilk üç ayı sürecinde beklenen ağırlık kazancı 1-2 kg olup; adolesan (ergen) gebelerde ise 2-3 kg’dır. Daha sonraki altı aylık dönemde haftalık ağırlık kazanımı 0.3-0.5 kg civarında beklenmektedir. Gebelik başlangıcında şişmansanız fazla ağırlık kazanmanıza gerek yoktur. Aşırı şişmanlık doğum zorluğuna neden olabilir. Yaşı küçük (18 yaş altı), fiziksel hareketi çok, gebelik başlangıcında zayıf olan kadınlarda bebeği beslemek zor olabilir. Bu gebelerin 14-16 kg ağırlık kazanmaları gerekir.

 

 

 

Şişmanlık ve gebelik

Şişmanlık gebe kadında;

         Gestasyonel diyabet (Gebeliğe bağlı şeker hastalığı)

         Hipertansiyon (Yüksek tansiyon)

         Sezeryan doğum riskini artırır.

==> Ayrıca şişmanlık gebe kalmayı zorlaştıran, infertilite (kısırlık) ihtimalini artıran etmenlerden biridir.

GEBELİKTE TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN BESİNLER ve MİKTARLARI

Gebelikten dolayı artan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler, miktarları ve beslenme ilkeleri şunlardır* :

©      Bir su bardağı kadar süt veya yoğurt veya 2-3 dilim peynir tüketilmelidir. Süt veya yoğurt çorbalar içinde de (sütlü çorba, yoğurtlu çorba) tüketilebilir.

©      Günlük bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık tüketilmelidir. Bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri tüketilebilir.

©      Yemeklerle birlikte C vitamininden zengin sebzeler (maydanoz, kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar vb.), meyveler (kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali, kivi vb. ) ve taze meyve suları tüketilmelidir.

©      Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama suları dökülmemelidir.

©      Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir.

©      Yemekler azar azar ve sık sık tüketilmelidir.

©      Besinler satın alınırken konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

©      Besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda alınması mümkün olacaktır.

©      Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde en az 8-10 bardak su içilmeli, kabızlık şikayeti varsa meyveler kabukları ile tüketilmeli, yürüyüş yapılmalıdır.

 

* Bu ihtiyaçlar gebenin ağırlık ve boyuna göre değişiklik gösterdiğinden mutlaka diyetisyeninizden yardım alınız.


SAĞLIKLI BESİNLERLE SAĞLIKLI BEBEKLERE...

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!